Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 12:31 - Да спасим "Карадере" !
Автор: pslavov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2014 12:39


image 
След като юридическият екип на РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК направи задълбочена проверка по случая „Карадере”, беше установено директно, а вероятно – и напълно умишлено, нарушение на законите при гласуваното на 19-ти март одобрение за издаване на сертификат за „приоритетен инвестиционен проект” за изграждането на комплекса Black Sea Gardens в местността Карадере. Сигналът за закононарушенията до Главния прокурор на републиката бе подаден лично от евродепутата Светослав Малинов, заедно с членове на Гражданския съвет на блока.

В сигнала до Прокуратурата се сочи, че към датата на гласуване в МС дружеството-„инвеститор”, което е собственост на две офшорни компании, не е било разкрило и вписало в Търговския регистър действителните си собственици-физически лица. Това, по отношение на част от тях, е направено 5 дни по-късно. По отношение на мажоритарния собственик – Айл ъв Ман Ашуранс” Лимитид, вероятно също офшорна компания, и към днешна дата остава неизпълнено законовото изискване, да бъдат разкрити крайните собственици физически лица. Това е директно нарушение на т.нар. Закона за офшорките, влязъл в сила на 1-ви януари т.г., според който офшорни компании и дружества НЕ МОГАТ да кандидатстват по реда на Закона за насърчаване на инвестициите за статут на „приоритетен инвестиционен проект”, ако преди това не са вписали в Търговския регистър ВСИЧКИ действителни собственици-физически лица на дружеството.

Законът за офшорките предвижда при установяване, че такъв статут е бил предоставен на базата на НЕВЕРНИ ДАННИ, този статут  веднага да бъде отнет. Освен това – представляващият инвеститора, е декларирал, че предоставената информация е пълна и достоверна. Ако се установи от прокуратурата, че са декларирани неверни данни, следва наказателна отговорност по чл.313 от НК.

След направените констатации, днес, на 31 март, представители на Реформаторския блок, внесохме сигнал по случая до главния прокурор на страната.

С оглед факта, че Министърът на икономиката, като вносител на предложението, е пряко отговорен за предоставянето на статут „приоритетен инвестиционен проект”, смятаме, че допуснатото нарушение на закона е или израз на неспособността Министърът да се справя със задълженията си, или – на задкулисни договорки и участие в корупционни схеми, като и двете ощетяват българските граждани и защитават персонални интереси на неизвестни лица и групировки. Затова – настояваме:

1.       Министър Стойнев да си подаде оставката незабавно;

2.      Проектът в местността „Карадере” – да бъде спрян,

3.      Статутът „приоритетен инвестиционен проект” – да бъде отнет;

4.      Инвеститорът да бъде щателно проверен, включително, по отношение на оповестеното писмо изх. No. 12-00-474/20.09.2013г. на министерството, с което категорично се сочи, че проектът НЕ ОТГОВАРЯ на законовите изисквания за клас „приоритетен инвестиционен проект” – разполагаем собствен капитал, извършени процедури по ОВОС, предвид Натура 2000,  промяна статута на земите от земеделски и др.

5.      Настояваме и цялата документация, подписаният меморандум и поетите от държавата ангажименти – да бъдат направени публично достояние!

Горецитираното писмо на МИЕ е публикувано днес в сайта bivol.bg писмо и е било изпратено от Министър Стойнев до представителя на „Мадара Юръп”АД – Пол Райли още през септември мин. година, в което Министърът много систематично излага редица аргументи, с които ОТКАЗВА да предостави подобен статут на дружеството. Това потвърждава съмненията, че не става дума за неволни пропуски, а за напълно умишлено нарушаване на закона от страна на Министър Стойнев, който очевидно е бил съвсем наясно, че дружеството НЕ отговаря на необходимите критерии за сключване на меморандум с него и предоставянето му на сертификат за инвестиция „приоритетен инвестиционен проект”. И все пак – няма и 6 мес. по-късно, министърът внася такова предложение до Министерски съвет, макар и в нарушение на закона. Още днес пуснахме Заявление за достъп до обществена информация до МИЕ с искане да ни бъдат предоставени копия от въпросното писмо и от сключения с „Мадара Юръп” АД меморандум. Да се надяваме, че ще ни отговорят в законоустановения срок.

Но, естествено – остава въпросът КОЙ е променил позицията на Министър Стойнев, по какъв начин и срещу какво?!

Очакваме прокуратурата да си свърши работата и да даде отговор на тези въпроси!
31.03.2014




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 355637
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930