Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 13:51 - За протестите и загражданията (интервю от м.7.2013г)
Автор: pslavov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1780 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.09.2014 14:10


image
 Полицейските заграждения около Народното събрание не са в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите    /адв. Петър Славов*/

В.: Потърсихме Ви, тъй като сдружението, на което сте председател, е отнесло до съда казуът със загражденията в центъра на София. Разкажете ни как се стигна дотук?

Вече 49дни, темата за полицейските заграждения и отцепването на цели улици и квартали в центъра на София, неизменно присъства не само в разговорите на протестиращите, но и на жителите на столицата. В чл. 7, ал. 3 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, много ясно е казано, че зоната за сигурност около сгради като Министерски съвет иНародното събрание, не може да се разпростира на повече от 20м от сградата. Че това не се спазва е ясно на всички ни, всички виждаме в репортажите на медиите, че улиците около сградата на НС са преградени и „отцепени“ изцяло, а от северната страна оградите в някои от дните бяха изнесени чак до катедралата „Св. Александър Невски“.

Най-интересното в тази ситуация е, че от МВР, видно от писмо изх. No. Я39405 от и.д. директор на СДВР от 19.07, не само, че не оспорват неспазването на 20м ограничение, ами напротив-заявяват, че това е направено съвсем съзнателно и твърдят, че тази разпоредба на ЗСММ не се прилагала в случая!

В.След което Вие отнесохте въпроса до съда, така ли?

  Да, очевидно в тази ситуация, компетентният орган да разреши спора и по наше убеждение, да задължи МВР да спазва ЗСММ, е българският съд. Така на 18.07. сезирахме Административния съд-гр. София, с искане да задължи органите на МВР да преустановят незаконосъобразните си действия и да върнат загражденията в 20м зона за сигурност по чл. 7, ал. 3 от ЗСММ.

В позицията си до съда, както вече споменах, от МВР развиха тезата, че тъй като няма „официални“ организатори на  протестите и за тях не е подавано „официално“  уведомление до Столична община по чл. 8 от ЗСММ, то провеждането им се явява в нарушение на закона и за МВР  не е налице да спазва ограниченията за 20м зона за сигурност по чл.7, ал. 3 от същия закон. Според силовото министерство, прилжима законова норма се явявала чл.89 от ЗМВР. Последната разпоредба третира защитата на стратегически и особено важни за националната сигурност обекти от посегателства, включително и срещу терористични атаки, и дава широки правомощия на МВР да разполага специализирана техника, съоръжения и други средства за охрана, включително да прекъсват комуникациите.

В.            Чакайте, ако вярно Ви разбирам, това означава ли, че МВР третира протестиращите като потенциални терористи?

Да Ви призная, прочитайки писмото на и.д. директор СДВР, и аз си зададох същия въпрос. Нещо повече, буквално настърхнах, като си представих какво би могло да се крие зад на пръв поглед строго техническите фрази като „специализирана техника, съоръжения и др. средства за охрана“.По мое убеждение, от МВР допускат грешка, като приемат, че законът за митингите не се прилага в случая и се позовават на реда за защита от терористични атаки срещу стратегически обекти и веднага Ви давам аргументи за това:

На първо място, макар действително да няма „официални“ оранизатори и уведомление до СО за протестите, кметът Фандъкова многократно досега заяви, че няма да забранява протестите. От което най-малкото следва, че общината отлично знае за провеждането на ежедневните протести, т.е. се явява уведомена.

На второ място, само и единствено издаването на Заповед на кмета за прекратяване на дадено мероприятие /протест/ и неизпълнението й, прави мероприятието незаконно. Подаването или неподаването на „официално“ уведомление, макар да съставлява вид административно нарушение,  само по себе си не поставя един митинг или шествие извън закона. Както стана дума, за това е необходим нарочен акт на компетентния орган-Заповед, с която да се забрани мероприятието, която да не бъде изпълнена.

И накрая, следвайки логиката на МВР, утре бихме могли да осъмнем със заграждения, поставени чак на Околовръстното шосе на София.  На практика, неспазването на ЗСММ и 20м ограничителна зона за заграждения означава, че за силовото министерство няма ограничение и то по свое усмотрение може да постави заграждения около дадена „стратегическа“ сграда на отсстояние, каквото си прецени-т.е. на 30м, на 1км, а защо не и на Околовръснтото?!

В този смисъл, неспазването от силовото министерство на ЗСММ е несамо незаконосъобразно, но и опасно и крие реален риск от ескалация на напрежението. Сама разбирате, че на протестиращите никак не им е приятно, да бъдат третирани като потенциални терористи.

В.Кога очаквате решението на съда

Производствата по тази глава на Административно-процесуалния кодекс са бързи и вероятно още до края на седмицата бихме могли да имаме окончателен съдебен акт. Представили сме съответните доказателства, обосноваващи нашата теза по-горе и се надяваме, Върховният административен съд да уважи аргументите ни и да задължи МВР да спазва и прилага ЗСММ, като изтегли загражденията в допустимата 20м.зона за сигурност. Също така много се надявам, каквото и да е решението на съда, то да бъде  изпълнено незабавно от силовото министерство.

И накрая ще Ви кажа и нещо любопитно:  по реда на Закона за достъп до обществена информация, получихме от Столична община писмо, в което се уточнява, че по реда на чл. 7, ал. 2 от ЗСММ, с тях не е съгласувана и утвърждавана „зона за сигурност“ около НС. По реда на тази законова разпоредба, това трябваше да се е случило по предложение на Председателя на НС, след съгласуване с МВР и накрая да се утвръди от кмета на общината. Като зоната, разбира се, трябва да е в рамките на от 5 до не повече от 20м. Всичко това, което Ви разказвам, означава, че за нас е налице формално основание, да изискаме от МВР въобще да премахне загражденията, предвид пропуска на шефа на НС да спази законовата процедура! Разбира се, не сме го направили, тъй като целта ни не е да създаваме  опасност както за протестиращите, така и за полицаите. Смисълът на нашата инициатива е да задължим МВР да спазва Закона за събранията, митингите и манифестациите и да разположи оградите там, където законът повелява!

 

Авторът е адвокат с дългогодишна практика в административното право. Юрист и икономист по образование, Председател на Управителния съвет на сдружение "Граждански блок", член на ГС на РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК и обикновен протестиращ срещу кабинета "Орешарски"




Гласувай:
2



1. mobbidik - Ето заради тези меко казано "недоразумения" - не спазване на законите
12.09.2014 22:02
не само от МВР, а и от всички административни органи, вкл. политици и властимощи в България, никога няма да има ред и дисциплина!
Ако провителство, армия, парламент изпълняват законите и се запознаят с Конституцията на БГ, нещата ще си дойдат по местата.

Законите се създават за да се изпълняват, нали!
А,не както е по настоящем - законите се нарушават и не изпълняват масово от най-високо властно място. Докато така разсъждава политикът-живота на българите ще е на кантар и винаги в "извънредна ситуация".

Добра статия! Жалко че, българите в по-голямата си част, не обичат да четат правилата и законите.Затова и не знаят правата си нито пък задълженията си, и не носят отговорностите за грешките допуснати през живота си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 354682
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930