Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2012 23:58 - Бюджет 2013г на Съдебната власт-КЪДЕ СА РЕФОРМИТЕ?!
Автор: pslavov Категория: Политика   
Прочетен: 2414 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 През последните месец-два се наслушахме на най-различни тези за реформи на съдебната власт, коя от коя по-смели, които биха могли да бъдат обобщени в две направления:

1)      «Голямото преместване»-т.е. част от Районния съд се мести във «Военното НДК», друга негова част – в т.нар сграда на ГУСВ на бул. Цар Борис III, съответните звена на прокуратурата ги следват и т.н.

2)      Подобряване структурата и организацията на звената в съдебната власт и реализиране на икономии чрез по-ефективното им управление. Един от кандидатите за член на ВСС дори аргументирано разви тезата за възможно „сливане” на първоинстанционните съдилища /районни и окръжни/ в Единен първоинстанционен съд с оглед по-равномерно разпределение на делата между магистратите, оптимизация на щата и реализация на икономии.

Дотук добре, само че тези намерения по никакъв начин не са подкрепени финансово в Бюжет „съдебна власт” 2013г. Тъкмо напротив:

1.      Предложението на МС за бюджета на съдебната власт е с над 100млн.лв по-малко от исканите от Висшия съдебен съвет /т.е. над 25%!/. Най-фрапантна е разликата по перо „капиталови разходи”, където висшите магистрати са заявили близо 20млн. лв. (основно за реализиране на „голямото преместване” по-горе, подобряване материалните условия на труд и електронизацията на системата), докато МС просто е преписал числото от миналата година ( а и от по-миналата), което е неизменно 2.5млн.лв и това трябва да стигне за всички звена на съдебната власт?!.

2.      По институции, за почти всички от тях /Върховни съдилища, ВСС, Прокуратура, съдилища и т.н./ промени в заложените средства спрямо 2012г. няма, независимо от предвиденето преместване на хора и инвентар и всички съпътстващи този процес разходи. Любопитно изключение се явява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който ще получи увеличение на издържката си с близо 25%, но пък няма да се мести никъде (засега).

3.      По отношение евентуални промени във възнаграждението на магистратите само можем да гадаем, тъй като в проекта на МС липсва подробна разбивка, макар Висшият съдебен съвет да е дал такава в своя проект[1]. Но с оглед споменатото по-горе намаление с над 100млн. лв. на заявеното от ВСС е логично да се предположи, че увеличение и тук няма да има, т.е. не се предвижда нито открива не на нови щатове за магистрати, нито пък евентуално увеличение на възнагражденията им или някакви допълнителни социални придобивки.

В заключение може да се каже, че добрите намерения най-после за осъществяване на реформите в съдебната власт вероятно за пореден път да си останат само добри намерения, респективно празни обещания /въпрос на гледна точка/. Липсата на финансово обезпечаване ще ги обрече именно на това, като системата ще продължи да си крета и да се задъхва както досега, делата ще се бавят още повече, а магистратите ще работят при все по-лоши условия и ниска производителност.

И всичко това, естествено, за сметка на редовия гражданин-данъкоплатец, тръгнал да дири правосъдие и справедливост по общия ред..



[1] Съгласно Конституцията, в НС се внасят за гласуване едновременно 2 проекта за бюджет на съдебната власт-единият изгответ от самата нея чрез Висшия съдебен съвет, а вторият-изготвен от Министерски съвет. МС няма право да прави корекции по проекта предложен от ВСС преди гласуването, като последното е определящо кой проект се приема от законодателя.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 355445
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930