Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2009 11:06 - Управляващи, не дискриминирайте младите хора зад волана!
Автор: pslavov Категория: Забавление   
Прочетен: 1787 Коментари: 0 Гласове:
0



Вече неведнъж писах надълго и нашироко за репресията, облечена в закон, която от Управляващите готвят на младите шофьори. А ето и конкретните разпоредби от Проектозакона за изм. и доп. На ЗДв.П, за да може всеки сам да си направи изводите.

§ 17. Създава се чл. 158а:

“Чл. 158а. (1) При издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство младият водач придобива 2/3 от контролните точки.

(2) На младия водач на моторно превозно средство се забранява:

1. да управлява моторно превозно средство с двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см;

2. да превозва пътници на възраст до 18 години, освен в присъствието на правоспособен водач на моторно превозно  средство, който не е млад водач.”

„Млад водач на МПС” по смисъла на закона е:

67. “Млад водач на моторно превозно средство” е водач, който е придобил свидетелство за управление на моторно превозно средство от категория В преди 25-годишна възраст, до изтичане на една година от неговото издаване. При изчисляване на този срок не се взема предвид времето, през което водачът е бил лишен от право да управлява моторно превозно средство.”

С тази репресия „хубавинките”, които са ни замислили управляващите от тройната к. не свършват.

Така например, според новите членове 151б-151к, вече изпитите ще се провеждат от 1 (!!) единствена частна фирма, която ще има 10-годишен договор с Министъра на МВР. Пък ако не сме доволни поради по-високи цени за изпита, подозрения в корупция и т.н., то явно ще си е наш проблем, фирмата ще си има 10-годишен договор, пък хайде иди я мръдни..

И последно – в чл. 189 се създава нова алинея 6, според която:

“(6) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, издадени по актове за установяване на административни нарушения, съставени  въз основа на изготвени веществени доказателствени средства от технически средства или системи за явно видеонаблюдение, чрез които се установяват данни за нарушението, дата, място, час на извършване на нарушението и регистрационният номер на моторното превозно средство. Наказанието се налага на собственика, на когото е регистрирано превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - на управителя му, освен ако те не посочат с декларация лицето, на което е било предоставено управлението на моторното превозно средство.”

 

Т.е. ще се отнеме конституционното право на всеки български гражданин да търси защита на правата си по съдебен ред . И за да стане по ясно, представете си следния пример – автомобилът пред теб минава на червено, но системата поради „бъг” снима със секунда закъснение и заснема всъщност теб-изправно спрялия водач. Оттук нататък възможността да докажеш пред съд, че не си извършил нарушение и т.н. е нулева-или иди доказвай, „че нямаш сестра..”

И още нещо – административно-наказателната отговорност е лична, а по новата ал. 6 ще отговаря собственика на автомобила или управителя на фирмата. Освен, че това е несправедливо, ще се отвори и възможност за „бизнес” с „изкупуване” на наказателни точки. Напр. извършвам аз нарушението, получавам „честитката” със снимка и намирам „отзивчив” мургав мой съгражданин, който срещу 100лв. примерно е съгласен да бъде посочен, че е шофирал автомобила по време на нарушението.. Гениално, нали J



Тагове:   младите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 354681
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930