Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 00:42 - Докога снегът през зимата ще е (неприятна) изненада за пътноподдържащите служби?
Автор: pslavov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2020 Коментари: 0 Гласове:
0



Последният сняг пак ни изненада. Децата приятно, възрастните-зависи най-вече от това дали сме шофьори и/или дали ни се налагаше да пътуваме през дните на снеговалежите. И въпреки уверенията от Националната агенция пътни инфраструктура /НАПИ/, Министерство на извънредните ситуации /МИС/ и КАТ, че този път сме готови за „истинска зима”, накрая под снега се оказаха и пътища и автомобили, че и цели камиони. Въпреки уверенията, независимо от прогнозата на синоптиците (която бе изключително точна) и накрая съвсем по нашенски-виновни пак няма. И така до следващия път.

И понеже нещата в живота често се повтарят (особено през зимата по българските пътища..:), погледнах какво съм писал в блога си миналата зима. И установих, че ситуацията е била почти същата, само че големият сняг ни е „изненадал” през януари, а сега-за още по-голяма изненада- е паднал през февруари. По-същественото обаче е, че мерките, които от СДС настояхме да се предприемат за да не се случват подобни безумия в бъдеще (напр. да се нощува в коли, затънали в преспи на главния път Сливен-Бургас или по старопланинските проходи), бяха подминати с лека ръка от управляващото мнозинство на Тройната коалиция. И сега отново е налице същата ситуация-т.е. съвсем както е казал народът: „мъдрия се учи от грешките на другите, умния-от своите собствени, а за глупака и собствените му грешки не служат за поука”.

Та ето какво предложихме експертите към СДС миналата година и което считаме, че е актуално и сега:

1) Да се създадат постоянни координационни центрове /КЦ/ с представители на МИС-Гражданска защита, КАТ, НАПИ, областните управи и съответните общини, които да действат превантивно от момента на подаване на прогнозата за снеговалеж от синоптиците, а не след като ни затрупа снега, коли и тирове затънат и блокират пътищата и вече почти нищо не може да се предприеме;

2) КЦ да съдействат за създаване на координация между НАПИ и КАТ, за да не се допускат неподготвени за зимните условия (с износени гуми, без вериги и т.н. както е посочено в ЗДвП) МПСта и особено ТИРове, които да блокират пътищата и снегорините да не могат да преминават за да почистят и опесъчат;

3) Да се реформира Министерство на извънредните ситуации /МИС/, като се пренасочат бездействащите чиновници към КЦ и се освободят средства и човешки ресурси за Гражданска защита.

4) Отговорните държавни институции да не дремят, ами постоянно да поддържат връзка помежду си и при създаване на проблемна ситуация на дадено място (напр. дадена фирма не чисти и т.н.) да пренасочват ресурс от други места и въобще да координират процеса. Защото това е тяхната работа и затова им се плащат заплати от парите на данъкоплатеца, а не за да му обясняват пост фактум кой бил виновен и чия отговорност било едно или друго несвършено нещо.

 



Тагове:   изненада,   Неприятна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 355583
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930