Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 21:09 - Бяга ли КАТ от отговорност (и работа:) с новите предложения за изменение на Закона за движение по пътищата
Автор: pslavov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2035 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2010 21:14


Моe интервю  за в-к Република по проблемите на безопасността на движението и новите изменения на ЗДвП, внесени от ГЕРБ

В-к Р:  Поредните промени в ЗДвП бяха внесени в Народното събрание миналата седмица от депутати от ГЕРБ, след дълго продължило обсъждане. Дали това обаче е гаранция за тяхното качество?

П.Сл. Действително, предложенията за промени в ЗДвП, внесени от управляващите миналата седмица, до голяма степен се базират на предложените от КАТ преди няколко месеца промени, мотивирани с необходимостта към повишаване на безопасността и намаляване на произшествията. Така започват и мотивите към промените в закона-мерки за подобряване на безопасността, намаляване на жертвите и произшествията.

В-к Р: Постигат ли се тези цели с предлаганите промени?

П.Сл. За съжаление вероятността да се постигнат поставените цели с така предлаганите промени е нищожно малка. Дори напротив-моето мнение  е,а  то се споделя и от голямата част от колегите от правния съвет към СДС,  че част от заложените промени ще имат точно обратния ефект.  Ето ви един конкретен пример: Досега в чл. 182 се предвиждаха сериозни санкции за нарушителите, превишили скоростта с повече от  30 км/ч-наред с глобата се отнемаше и свидетелството за управление на МПС за един или повече месеца. Последната мярка имаше силно дисциплиниращ ефект сред водачите, тъй като, съгласете се, за съвременния човек автомобилът е неделим елемент от ежедневието му.  С предлаганите промени-тази санкция се предвижда да отпадне, като се завишават глобите, т.е. стига да е готов да си плати глобата, даден водач може да си кара необезпокояван с каквато скорост си иска.  Вероятно вносителите считат, че ще решат този проблем,  добавяйки една нова алинея в чл. 182, според която при „системно” нарушение на ограниченията на скоростта, водачът се лишава от право да управлява МПС за срок от 1 година.

В-к Р: Казвате, че отпада санкцията „отнемане на книжката” за определен период,  а същевременно по последните Ви думи, водач може да остане без книжка за 1г. ако системно нарушава ограниченията на скоростта? Това на практика не е ли по-строга санкция?

П.Сл. Точно тук е разковничето-в думите „системно”. За да е налице „системно” нарушение по смисъла на закона е необходимо даден водач в рамките на 1 година от влизане в сила на първото Наказателно постановление да има поне още 2 или повече влезли в сила такива. Подчертавам-влезли в сила, а както знаем, Наказателните постановления подлежат на обжалване, като производствата често траят по повече от 1г. Така на практика в закона се записва един текст с крайно ограничено приложение, чиито ефект е съмнителен.

В-к Р: Наистина ли тази санкция няма да сработи?

П.Сл. По отношение на този текст е налице следният парадокс: Както повечето Ваши читатели знаят, Наказателните постановления до 50лв. не подлежат на обжалване. Такива съгласно предлаганите промени са тези, при които има превишение на скоростта до 20км/ч, т.е. това не са превишения на скоростта  от категорията на силно рисковите, при които скоростта е превишена с 30, 40 и повече километра и е налице реално застрашаване на живота на пешеходците и останалите участници в движението. Та за 3 такива нарушения човек ще остава без книжка, докато за по сериозните-при които превишението е с повече от 20км/ч, тъй като глобите са над 50лв., последните ще подлежат на обжалване и нарушителите ще могат с подаването на формални жалби да „заобиколят” закона. На парктика потъвпевши ще се окажат водачите, които не са „закоравели” нарушители.

В-к Р: А как ще коментирате т.нар. „електронен фиш”, който се въвежда за първи път?

П.Сл. Идеята по принцип е добра, друг е въпросът за реализацията му. Като цяло имам чувството, че при въвеждането на „електронния фиш” основно е помислено за комфорта на служителите на КАТ, тъй като при с отстъпка за незабавно плащане от ок.30% от размера на глобата се разчита нарушителят ще бъде „стимулиран” доброволно да заплаща глобата и по този на чин да се спести на КАТ изготвянето на Акт за административно нарушение и Наказателно постановление. Едва ако нарушителят не заплати доброволно ще се развива добре познатото ни производство по издаване на Акт и Наказателно постановление.

В-к Р: Казвате „комфорта” на служителите на КАТ, има ли и други причини да мислите така?

П.Сл. Да, напр. в новата алинея 6, т.2 на чл. 189 е записано, че електронния фиш се анулира, ако нарушението е извършено с МПС със специален режим на движение (т.е. от полицейски автомобил,  пожарна и т.н.). Обърнете внимание, не е казано „при включен специален режим”. Т.е. след като  обществото, в това число и вие медиите положихме много усилия да възпитаме полицаите да не си спират патрулките в тревата на тревните площи, по средата на кръстовищата и т.н. под предлог, че контролират движението, сега им се дава априори извинение за шофиране в нарушение на закона, независимо от причината. Макар законът да допуска по изключение отклонение от правилата за движение на автомобили с включен специален режим при изпълнение на конкретна задача (преследване на нарушител, срочна реакция по сигнал), то за обичайното им придвижване им от точка А до точка Б следва да се спазва ЗДвП, наравно с останалите участници в движението.

В-к Р: Доста критичен сте към предлаганите от ГЕРБ промени?

П.Сл. Целта ми, както и тази на колегите ми от Синята коалиция, е да отстраним слабостите преди законопроектът да бъде гласуван като закон. Защото, както знаете-добър или лош, един закон трябва да се спазва. Ето защо нашите народни представители ще внесат предложения за коригиране на изброените слабости, наред и с някои наши предложения. Например да се даде възможност на неоснователно санкционирания водач да обжалва Наказателни постановления, когато с тях му се отнемат контролни точки, независимо от размера на паричната санкция. За никого не е тайна, че катаджиите често  съставят актове, в които посочват нарушения с глоба до 50лв. именно, за да не подлежат на последващ контрол, макар да са явно незаконосъобразни.




Гласувай:
0



1. анонимен - Earn up to $3500/month just by taking simple surveys online!
12.12.2011 01:29
Earn up to $3500/month just by taking simple surveys online!

I tried one of those online survey sites about 4 months ago that
say all you have to do is spend a couple of minutes filling out
some surveys and you will be making hundreds a day..... YEAH RIGHT, I didn't make anything.

I joined 7 of these stupid websites and I actually tried filling
out a couple of surveys on each site and they took forever then at
the end they wanted me to buy things or I couldn't complete the
survey.

These are complete scams so be aware!!! I couldn't believe they
were even allowed to sell such bogus products.

Then about 2 weeks ago I was watching the news and they had some
vice presidents and marketing managers of some major multi million
dollar companies talking about a site that they personally work
with to pay consumers for their opinion, A site that actually just
wants the "average Joe's" honest opinion on products and services
and is willing to pay big money to get them. for more information
clik here: http://get-money-for-taking-surveys.info
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 355672
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930